Po tym jak mnie olali w ASO napisałem do SAP w Poznaniu i dzisiaj odebrałem tel. od nich, pan powiedział żebym skontaktował się z ASO -ze specjalistą od reklamacji na pomiary (których nie zrobili jak o nie prosiłem) i że będę zadowolony, więc czekam do poniedziałku bo tak się umówiłem i zobaczymy czy "będę zadowolony" :lol:
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Panowie, przy okazji wymiany felg zrobiłem zdjęcie owych sprężyn. Niestety nie spojrzałem ile i jakie mają kropki. U mnie jest 370 mm i sam nie wiem czy jechać do ASO ?
Na logikę jak się je wymieni na bardziej twarde to ponieważ jest wahacz z tyłu koło nie będzie stało prosto tylko będzie pochylone. Pytanie czy ASO robi regulację pionu (zbieżności)?Załączone pliki
Komentarz
-
-
Koleżanki i Koledzy, moim zdaniem, jeśli producent samochodu podaje narmy tego zawieszenia od... do..., to zostało to podane na podstawie badań, testów, homologacji itd. inżynierów niemieckich i czeskich więc raczej oni są wiarygodni i nie ma co dywagować. Jeśli mieści się to zawieszenie w tej ich normie, to jest poprostu OK i kąty pochylenia koła też mieszczą się w normie,ale jeśli zawieszenie nie mieści się w normie, to wszystko z tylnym zawieszeniem jest ŹLE, łącznie z kątem pochylenia koła. Świadome wychodzenie poza normę w górę czy w dół przez użytkownika, to już chyba tzw. tiuning, czy coś takiego.
Produkt nowy bezwzględnie powinien mieścić się w normach podczas opuszenia fabryki i w tym przypadku tak było, zepsuło się po dołożeniu LPG ale przez ASO a nie przez producenta i tu ktoś nie przewidział problemu i każdy umywa ręce a jako zderzak z klientem występuje ASO, ot taki mały piasek w trybach.
Hipotetycznie, przed zakupem takiego auta zapoznaję się z parapetrami zawieszenia, bo przed wjazdem do garażu mam garba w podjeździe, wg danych technicznych pojazdu jest ok. moge wjechać a w praktyce :evil:
Komentarz
-
-
mkania777, :lol: Mnie też opinia andrzej111 rozbawiła.
Zamieszczone przez dziadekkProdukt nowy bezwzględnie powinien mieścić się w normach podczas opuszenia fabryki i w tym przypadku tak było, zepsuło się po dołożeniu LPG ale przez ASO a nie przez producenta i tu ktoś nie przewidział problemu i każdy umywa ręce a jako zderzak z klientem występuje ASO, ot taki mały piasek w trybach.
Komentarz
-
-
Po dwóch tygodniach czekania na odpwiedź niestety straciłem cierpliwość i napisałem pismo tej samej treści do ASO/SAP, tym razem listownie, pewnie poczekam kolejne kilka tyg. na odpowiedź, żyjemy w XXI wieku ale widać że ani ASO ani SAP nie traktują poważnie korenspondencji mailowej, no cóż znając życie pewnie wpadło im "niechcący" do kolejki SPAM.. eh.. dziadostwo jakich mało..W trakcie katowania maszyny...
Komentarz
-
-
Jeśli w ciągu 14 dni nie dostałeś odpowiedzi to zgodnie z przepisami reklamacja musi być uznana przez serwis. To że została wysłana mailem niczego nie zmienia, ponieważ mail jest także uznawanym sposobem komunikacji "na odległość":
Zgodnie z § 14 ust.2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków zawierania i wykonywania umów sprzedaży między przedsiębiorcami a konsumentami (Dz.U. nr 96, poz. 851) należy stwierdzić, że w celu realizacji przysługujących uprawnień konsument zawiadamia sprzedawcę o wadzie towaru pisemnie, ustnie lub przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość.
Definicję tego terminu precyzuje ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 nr 22, poz. 271) e-mail jest wymieniony w pkt. 6.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez madmacJeśli w ciągu 14 dni nie dostałeś odpowiedzi to zgodnie z przepisami reklamacja musi być uznana przez serwis.
tstark Nie czekaj dzwoń do SAP.
Komentarz
-
-
ja tez pomiar robilem z zapasem i z bakiem na jakies 5/6 zapelnienia. Mi wyszedl pomiar 368-369 a ASO 374 o ile odbrze pamietam. Ale reklamacje uznali tylko teraz czekam na sprezyny i mam miec wymienione. A tak wogole sprawa sie ciagnie ponad miesiac. Najpierw ponad 2tyg czeknaia na odpowiedz SAPu do ktorego ASO wyslalo zapytanie a teraz juz bedzie 2tyg jak czekam na sprezyny i na razie nie ma info zeby przyszly. Moze beda zlote skoro tyle czasu to trwa
Komentarz
-
Komentarz